Afscheid en verlies

Twee broertjes van 13 en 9, ontroostbaar na het plotselinge verlies van hun 9 maand oude Friese stabij puppy, aangereden……… Ik hoorde het van mijn zoon, het gebeurde bij een goede vriend van hem. Ook bij ons thuis was het verdriet van onze dochter – toen nog 12 jaar – immens toen haar ‘maatje’ Rikki overleed. Rikki was een kleurrijke blauw-groene dwergpapegaai, die zich vaak nestelde op haar schouder tussen haar lange haren en al heel wat woordjes kende……….

Het verlies van een dierbare naaste of van een huisdier kan voor je kind of tiener een enorme impact hebben. Ook de scheiding van ouders is voor een kind in zekere zin een afscheid of verlies. Je kind kan zichtbaar verdrietig zijn onder de situatie en heftige huilbuien hebben.

SIGNALEN DAT JE KIND ERGENS MEE ZIT

Maar ook kan het zijn dat je kind of tiener het verdriet weg- of verstopt. En lastig of onhandelbaar gedrag vertoont. Dat je te maken krijgt met boosheid, driftbuien en angstaanvallen van je kind. Of dat je kind ineens een broertje of zusje gaat pesten. Misschien kan het zich ook slecht concentreren op school of heeft het onverklaarbare buikpijn. Allemaal signalen dat je kind of tiener ergens mee zit.

Moedig je kind aan over zijn verlies of verdriet te praten door terloops ernaar te vragen. Laat je kind weten dat het verdrietig of bang mag zijn. Dat het zijn gevoelens niet hoeft te verstoppen. Ook niet om de andere ouder die misschien ook heel verdrietig is, te ontzien. Vertel je kind dat het heel normaal is dat het verdriet als boosheid of angst kan voelen.

VOELT JE KIND ZICH SCHULDIG?

En laat je kind weten dat het niet door hem of haar komt. Je kunt nooit helemaal peilen hoe schuldig je kind zich voelt. Vaak blaast het zijn eigen tekortkomingen op om een logisch bewijs te creëren voor de afschuwelijke onlogische waarheid. “Als ik maar dit…., als ik maar dat, als ik nooit had…, dan was …..” Zo krijgt je kind allerlei verkeerde overtuigingen die het vaak geheim houdt en soms levenslang met zich meedraagt.

Met tekenen en schilderen kun je dit soort overtuigingen en gevoelens goed in beeld krijgen, omdat je kind onbewust tekent over dat wat hem innerlijk bezighoudt. Tekenen helpt je kind of tiener om alle uiteenlopende emoties en gevoelens rond het afscheid of verlies te ventileren en te onderkennen. Zo kan je kind leren omgaan met zijn verdriet en het een plekje in zijn leven geven.

Is jouw kind of tiener erg verdrietig of juist ‘onhandelbaar’ en weet je niet goed hoe je hem of haar kunt helpen? Wil jij dat je kind of tiener weer blijer en met een lichter hart verder kan? Laat mij je helpen en klik hier om contact met mij op te nemen.

Lieve groet,

Rosaria

Terug naar het overzicht